Herkesin Bildiği Kendine

Herkesin Bildiği Kendine, yazma serüvenine Kadın Yazarlar Derneği'nin Yazizmir Projesi ile başlayan Aliye Zorlu Mit'in ilk kitabı. Herkesin Bildiği Kendine, geçtiğimiz günlerde veda mesajı yayımlayan Uluslararası Ankara Öykü Günleri Derneği'nin Birincilik Ödülü'ne hak kazandı. Ödül mesajında şu satırlar yer alıyor kitapla ilgili:" Öykülerin tamamında dil bütünlüğünü koruyarak düş ile gerçek, anlatı ile dünya arasında soğan zarı kalınlığında bir mesafe bırakarak gösterişli bir bağ kuruyor"
kamile-yilmaz-10-ekim

Kamile Yılmaz'ın 10 Ekim katliamını anlatan yeni kitabı: Kara Duman
"Barış" isteğiyle yola çıkan binler, Ankara'da  sesleri duyurmak için bir miting yapacaklardı. Ancak tarihin en büyük katliamlarından biri yaşandı. "10 Ekim 2015 Ankara Katliamı" diyerek tarihe geçti. Elimizdeki kitap Kamile Yılmaz'ın kaleminden "Kara Duman" adıyla Antalya EĞİTİM-SEN tarafından yayımlandı.

Kitapta adı geçen yazarlar ve tanıklar:
Leyla- Hasan Kıyafet. Şükrü Erbaş. Salih Mercanoğlu. Sevim Korkmaz Dinç. Nusret Gürgöz. Fevzi Ceylan. Nurettin Sönmez. Kadir Öztürk. Sakine Esen Yılmaz. Emine Karakurt. Zehra Tuncel Çetinkaya. Deniz Demirhan. Ramazan Özkan. Seyfi Turan. Erdoğan Tetik. Hasan Kollez. M.Temim Abay. Ahmet Kazancıoğlu. Yüksel Çağlar. İdris Emektar. Ömer Öztürk. Nursen Öztürk. Şevket Altun. Erdoğan İster. Özlem Yavuz. Hatice Demir Aksoy, Barış Aksoy, Ali Erman, İsmet Papila, Safiye Papila, Ahmet Tozluyurt, Ömer Aydın, Şükrü Çakır, Hüseyin Karabulut, Emine Narkaya, Özlem Nafiye Dönmez, Kemal Çetin, Zeki Alanç, Ahmet Gülden, Hüseyin Kabaklı, Recep Ünveren, Nimet Kırbıyık, Hasan Kırbıyık, Ayten Ceylan, Mehmet Fatih Yetkin, Haki Tercanlı, Aliye Tipici,
Tuhaf/ Cesur Bir kadının Hikâyesi

İlkay yaşamından kesitler, küçük öyküler anlatmaya başladı. Mine yavaştan o neşenin kaynağındaki gizlilerin aralandığını gördü… Ailesini tanıdıkça yıllar önce işlediği kanaviçe oda takımı, her yaprağı farklı renklerle işlediği gül demetlerinden oluşan satranç masa örtüsü aklına geliyordu.

“Söz vermiştin yazacağına Mine’cim. Her hayat bir romandır. Öyküsü anlatılanlar kalıcı olurlar derdin… Hani benim hikâyem?”
meryem-kapak-1

Karadeniz Sakla Beni

Kadının telaşından, sırtındaki yükten korkun!

Balığın soluğundan, kurbağanın sesinden de!

Denizin kıyıya attığı sel artıklarını sevin. Kemençe sesinin peşine takılan, o sesin boynuna koynuna dolanan çan seslerinin de.

Değirmen taşının uğultusundan, o uğultuya yorgun soluğunu katan kadından korkun.

Toprağın denize, denizin kadına vardığı yeri sevin…

toplumsal Bellegimiz
Toplumsal Belleğimiz- 12 Eylül Romanlarında Kadın

Elinizdeki kitap, 12 Eylül Romanları hakkında feminist bakış açısıyla yapılan az sayıdaki araştırmalardan biridir. Yazar bu kitabıyla 12 Eylül darbesinin değişik yönlerini ele alan romanları incelemeyi seçmiş; romanların basım yıllarına önem vererek anlatılarda belleğimizde yer eden cinsiyet ayrımı ve darbeye ait kodları irdelemeye çalışmıştır.

Ele alınan romanlar sırasıyla:

Sudaki İz, Ahmet Altan; Gece Dersleri, Latife Tekin; Uçurtmayı Vurmasınlar, Feride Çiçekoğlu; Hayır, Adalet Ağaoğlu; Turnalar, Öner Yağcı; Çözülme, Abdülkadir Konuk;

Devrimciler, Kaan Arslanoğlu; Bilirim Dayanır Yürek,  Aydın Öztürk; Bir Masal Akşamı, Ahmet Yurdakul; Peygamberin Son Beş Günü, Tahsin Yücel; Kırmızı Karanfil Ne Renk Solar, Feyza Hepçilingirler; Hiçbiryer’e Dönüş, Oya Baydar; Yüz:1981, Mehmet Eroğlu;

Kuş Diline Öykünen, Ayşegül Devecioğlu; Yağmurun Yedi Yüzü, Süheyla Acar; Kayıp Söz, Oya Baydar